Financieel

Hoe zit dat met het geld?

Natuurlijk is het fijn om een beeld te krijgen van de kosten van kraamzorg. Bij Maxx & June weten wij daar alles van.

In het kort:
  • De door ons geleverde kraamzorg valt binnen de vergoeding van de basisverzekering.
  • Er is wel een wettelijke eigen bijdrage van €4,70 per uur (voor 2022)
  • Heb je een aanvullende verzekering dan worden deze kosten vaak gedeeltelijk of geheel vergoed.
  • Ook heb je soms nog recht op extra uren kraamzorg. Hiervoor kun je je polisvoorwaarden bekijken.

 

Dekking

Zorgverzekering en kosten

Basispakket

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. Bekijk hier wat jouw verzekeraar vergoedt.

https://kraamzorg.colijn.info

Eigen bijdrage

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,60 euro per uur (2021). Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je een eigen bijdrage van 18 euro per dag (voor het kind) en 18 euro per dag (voor de moeder).Er geldt een hogere eigen bijdrage als de zorgverlener meer dan 125 euro per dag declareert. Het eigen risico is niet van toepassing voor kraamzorg. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Als je daarna naar huis mag geldt er wel weer een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg, als je daar recht op hebt.

 

Aantal uur

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt vastgelegd met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) hierin staan allerlei zaken die van invloed zijn op het aantal uren zorg. Ook is het afhankelijk van het moment dat je bij ons ingeschreven staat. Ben je voor de 5de maand bij ons ingeschreven? dan krijg je de standaard 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Als je kunstvoeding geeft en geen borstvoeding, dan krijg je 45 uur. 

Ben je na de 5de maand bij ons ingeschreven, dan, garanderen wij in ieder geval het wettelijk minimum van 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Afhankelijk van verschillende factoren kan je meer uren krijgen. Er is een maximum van 80 uur verdeeld over 10 dagen. We bespreken dit ook tijdens de intake.

Op drie momenten kijken we, in overleg met je verloskundige, of het aantal vastgestelde uren kraamzorg past bij je zorgbehoefte: 

  1. tijdens de intake;
  2. Na de bevalling;
  3. tijdens de kraamperiode.

Als het nodig is passen we op basis van het het LIP de indicatie aan zodat je bijvoorbeeld meer uren kraamzorg krijgt.

Dekking

Uitgestelde kraamzorg of couveuse-nazorg

Als je kindje pas na de kraamperiode uit het ziekenhuis komt heb je soms recht op uitgestelde kraamzorg, of couveuse-nazorg. Dit zit niet in de basisverzekering, je hebt hiervoor dus een aanvullende verzekering nodig. 

 

Uitgestelde kraamzorg is anders dan reguliere kraamzorg. De kraamverzorgende komt een paar uur langs (meestal 3 keer 3 uur) om tips en handvatten te geven bij de zorg voor je kindje en om vragen te beantwoorden. De zorg thuis is immers heel anders dan in het ziekenhuis, waar je er nooit alleen voor stond. Met uitgestelde kraamzorg helpen we jou om vol vertrouwen het ritme thuis op te pakken.

 

Interessant?

Wij van Maxx & June zouden het enorm leuk vinden wanneer je je bij ons aanmeldt.